Jangan terlalu berserah dengan potensi diri yang gagal di dapur. Untuk jadi penolong warden di satu rumahku syurgaku satu hari nanti, kita-kita perlu akan skill menggoreng, merebus, menumis itu. Jika mahu ikat perut Ketua warden supaya sentiasa dekat hatinya dengan tanggungjawab sebagai ayah dan suami, perlu biasakan lidahnya dengan rasa dari dapur kita-kita. Biar tidak cukup garam, asal bukan Ibu Suharti yang masakkan. Juga untuk biasakan anak-anak dengan suam hangat tangan kita-kita. Biar mereka rapat dan mesra dengan kita-kita.
Menumbuk belacan di dapur bukan bermakna kita ini kolot, tunduk kepada tuntutan dunia yang sexist. Tapi tanda kita akur dengan susun atur Yang Maha Esa, membantu Ketua warden jalankan tugas membimbing keluarga. Kita istimewa begitu. Hasil percikan minyak menggoreng Ikan Kembung itu harapnya akan jadi pelancar jalan menuju ke Syurga.
p/s: Saya masih perlu rujuk Puan Zarimah bila mahu bezakan lengkuas dan halia. Jadi, saya harap kamu tak kisah makan lauk padprik setiap hari.
No comments:
Post a Comment