Bersyukur sebab tahun ini Insyaallah boleh berpuasa penuh di Pak Tuyu. Kalau dulu-dulu beberapa hari sebelum raya baru boleh balik makan nasi yang Puan Zarimah tanak. Berbuka di tempat orang dengan status pelajar *baca duit dalam dompet tak banyak* memang memberi makna yang tersendiri untuk puasa itu sendiri.
Hari pertama puasa di semester satu di Shah Alam hanya makan laksa penang. Berdua dengan anak Pakcik Samiun dalam bilik. Bila dengar azan, terus jadi sebak. Bukan kami tak mahu makan nasi. Kami sangat-sangat nak makan nasi. Tapi tak dapat. Habis segala. Yang tinggal cuma laksa penang. Kami ambil gambar. Memori itu akan terpahat dalam diari puasa sampai bila-bila.
Pergi ke bazar Ramadhan memang bahagia tapi perlu juga fikir keadaan dompet untuk minggu-minggu yang akan datang. Jadi bila mahu makan popia basah dengan puding karamel. Perlu pilih satu dan kembali untuk beli yang lagi satu esok. Waktu itu memang automatik teringat saat memborong dengan Puan Zarimah.
Tarawikh di perantauan pun tak menentu sebenarnya. Mungkin juga alasan tapi memang segala macam assignment buat kaki jarang-jarang melangkah untuk bersama dalam saf untuk bertarawikh.
Berbuka dengan lauk yang sama untuk sepuluh hari pun satu memori. Ayam masak merah dari gerai makcik yang ada payung kaler biru depan balai polis seksyen tujuh Shah Alam memang buat perut kenyang tapi hati menangis.
Bagi orang yang tak pernah rasa berpuasa bukan di rumah memang mereka-mereka akan sibuk komen mak masak masin, nasi keras hari ini, air sirap tawar. Tapi untuk aku, boleh makan menghadap Puan Zarimah, Encik Zuhaimi, adik, adik, adik, adik pun dah cukup. Sekurang-kurangnya boleh makan nasi tiap-tiap hari.
p/s : Aku suka laksa penang. Cuma bila untuk dibuat menu berbuka tambah dengan tiada nasi buat aku yang berpuasa jadi sebak.
No comments:
Post a Comment